• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Energieverbruik van uw buitenlamp berekenen, maar hoe?

Energieverbruik van uw buitenlamp berekenen, maar hoe? Op de verpakking van iedere buitenlamp staat het wattage en de energieklasse vermeld. Maar hoeveel kost die lamp u nu daadwerkelijk aan stroom?

Goed om te weten:
Op dit moment betaald de Nederlandse consument circa € 0,20 per kwh aan zijn energieleverancier. Bij lampen wordt het verbruik in watt vermeld, dit zal dus omgerekend moeten worden naar kwh. Een kwh staat hierbij gelijk aan 1000 watt. Een buitenlamp in Nederland die vanaf zonsondergang tot zonsopgang brandt, zal op jaarbasis ca. 4000 branduren maken.

Kosten gloeilamp vs ledlamp op jaarbasis:
Als voorbeeld neem ik een buitenlamp die voorzien is van een energiezuinige 5 watt A+ led lamp. Dit is grofweg vergelijkbaar met een ouderwetse, 40 watt gloeilamp. Als we deze lamp 4000 uur zouden laten branden (hele nacht), dan kost dat aan stroom slechts 0,005 x 4000 x 0,20 = € 4,- per jaar.

In de oude situatie of wanneer u nog een gloeilamp heeft, zullen de kosten hoger liggen. Voor een buitenlamp met dezelfde lichtopbrengst betaald u dan 0,040 x 4000 x 0,20 = € 32,- per jaar.

Terugverdientijd:
Het vervangen van uw oude tuinverlichting voor led zorgt over het algemeen voor een stevige besparing. In bovenstaand voorbeeld, ontstaat een prijsverschil van € 28,- per jaar. Een goede ledlamp kost ca. € 10,- en verdient u dus al in 6 maanden terug. U hoeft uiteraard niet direct uw complete buitenlamp te vervangen, voor iedere 230 volt buitenlamp met standaard fitting, is een losse ledlamp leverbaar.

Nog meer besparen:
Eerder ben ik ervan uitgegaan dat we de lamp de hele nacht laten branden, in de meeste gevallen zal dat niet nodig zijn. Wanneer u de verlichting alleen in de avonduren laat branden, zou u uitkomen op circa 1500 branduren op jaarbasis, dit is een besparing van nog eens ruim 60% op het eerdere voorbeeld. Dit is te realiseren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een schemerschakelaar in combinatie met een tijdklok.

Conclusie:
Met led in uw buitenlamp valt veel te besparen op de energierekening, of uw lamp dan het energielabel A+ of A++ heeft, maakt weinig verschil meer. Ik heb een algemeen voorbeeld gegeven, maar op basis van bovenstaande informatie, bent u ook in staat om uw eigen (toekomstige) energiegebruik te berekenen.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.
  De Lichthoek.nl     14-03-2017 14:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020