• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Grondkabel aansluiten

Grondkabel aansluiten Gaat u een grondkabel aansluiten voor de aanleg van uw 220 volt tuinverlichting of buitenstopcontact? Hier leest u alles over de aardlitze, stalen mantel en het aansluiten ervan.

Grondkabel kopen, let op:

In Nederland gebruiken we als grondkabel voornamelijk ymvk-as, dit type kabel is voorzien van een stalen omvlechting en aardlitze. Kabels die aangeboden worden als buitenkabel zijn zelden geschikt voor ondergronds gebruik, deze mogen uitsluitend bovengronds gebruikt worden gezien deze geen omvlechting en aardlitze bevatten. Een omvlechting is noodzakelijk, in geval van twijfel altijd navragen bij uw leverancier.

Waarom een stalen omvlechting met aardlitze:
De grondkabel is voorzien van een pvc buitenmantel, zodra deze wordt verwijderd ziet u een stalen omvlechting verschijnen met daaronder in een rechte lijn de aardlitze van blank koper. Daarna volgt een tweede pvc mantel met daarin de koperen aders. Feitelijk beschermd de stalen buitenmantel de stroom voerende aders aan de binnenzijde. De stalen omvlechting zorgt dus voor een eerste mechanische bescherming en voorkomt ook een elektrische schok door het directe contact met de aardlitze/aarding.

Aanleggen grondkabel:
Bij de aanleg van grondkabel is het advies om deze 60 cm diep aan te brengen in de grond. Hiermee voorkomt u dat de grondkabel in de toekomst geraakt kan worden tijdens werkzaamheden in de tuin. De aanleg doet u slechts eenmalig, want een goed aangelegde grondkabel gaat een levenlang mee. Indien u aftakkingen gaat maken op de kabel is het verstandig om op die plekken een lusje in de kabel te houden. Ook op alle overige plekken waar u mogelijk in de toekomst nog iets wilt gaan aansluiten is het maken van een lusje aan te raden.

Strippen en aansluiten van de grondkabel:
Als eerste verwijderd u de buitenmantel met een lengte van ca. 10 tot 15 cm, dit kan met een kabelmes, maar ook met een stanleymes of kniptang gaat het prima. Bij het gebruik van een kniptang dient u er wel op te letten dat u niet te diep knipt en de stalen omvlechting beschadigd. Nu de buitenmantel verwijderd is kunt u de stalen omvlechting in zijn geheel iets naar achteren trekken. De blank koperen aardlitze zal nu zichtbaar worden. De stalen omvlechting staat nu ietsje bol naar buiten en kan in zijn geheel weggeknipt worden. Let op dat u niet per ongeluk ook de aardlitze wegknipt, deze heeft u later nog nodig! Vervolgens neemt u geel/groene isolatietape, deze wikkelt u eerst 2 tot 3 slagen om de buitenmantel, daarna wikkelt u deze direct door over de vrijgekomen aardlitze tot ca. 1 cm van het einde. Daarna kunt u de grijze binnenmantel verwijderen, let ook daarbij op dat u niet de isolatie beschadigd van de onderliggende aders. De draden kunnen nu verbonden worden in/met een buitenlamp, stopcontact of lasdoos. De aardlitze gebruikt u hierbij altijd als aardedraad, ook wel bekend als de groen/gele draad.Is een 2-aderige grondkabel voldoende voor een 220v stopcontact:
Bij grondkabels wordt de aardlitze (aardedraad) nooit meegeteld in het totaal aantal aders. U heeft dus aan een 2x2,5mm2 voldoende voor het aansluiten van een buitenstopcontact. In dit geval vindt u in de kern 2 aders en de aardlitze (aardedraad) vindt u terug in de buitenmantel onder de stalen omvlechting.

Heeft u nog grondkabel nodig? Alle ymvk-as grondkabels zijn direct uit voorraad leverbaar, u betaald geen verzendkosten.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
 
  De Lichthoek.nl     16-05-2017 13:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020