• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Staande buitenlamp monteren en aansluiten in 3 stappen

Staande buitenlamp monteren en aansluiten in 3 stappen Heb je een of meerdere buitenlampen gekocht en weet je niet zo goed hoe je deze kunt monteren en aansluiten? Na het lezen van dit blog kun je zelf aan de slag en geniet je binnen de kortste keren van je eigen, sfeervolle tuinverlichting.

1: Hoe je een staande buitenlamp kunt vastzetten
Om de buitenlamp te kunnen plaatsen en aansluiten is het allereerst belangrijk om te weten waar je de lamp wilt monteren en hoe je deze dan vast kunt zetten. De meeste buitenlampen worden vaak geplaatst in de grond, langs de oprit, het voetpad of terras in de tuin. Hierbij heb je veelal de keuze uit onderstaande mogelijkheden.

Grondspie
De grondspie is een kegelvormige, metalen pen met een vlakke bovenplaat, voorzien van gaten voor de montage van je buitenlamp. Je schroeft de lantaarn of buitenlamp vast op de bovenplaat en daarna druk je de spie, incl. lamp in de aarde. Je kunt er ook voor kiezen om de spie eerst waterpas en op de juiste hoogte in de aarde te plaatsen, waarna je later de buitenlamp pas monteert, vooral bij plaatsing van grotere lantaarns werkt dat fijner.

Fundatieblok
Fundatieblokken zijn in diverse maten leverbaar en veelal gemaakt van beton of kunststof en gaan daardoor een leven lang mee. Het plaatsen van een fundatieblok is veelal iets meer werk dan een grondspie, maar na de montage staat je buitenlamp als een huis. Voor het plaatsen van je fundatieblok graaf je een gat dat aan alle zijde iets groter is dan het te plaatsen fundatieblok. Vervolgens gooi je een schepje zand in het gat en plaats je het fundatieblok op de juiste hoogte, hierbij haal je de kabel(s) ook direct door het blok heen naar boven. Daarna vul je het gat verder op met zand en dit druk je rondom aan. Het laatste stuk aan de bovenzijde kun je vullen met aarde, dan ziet er wel zo netjes uit. Je kunt het stellen ook met de uitgegraven aarde doen, maar zand werkt makkelijker en laat zich beter verdichten, wat de stevigheid ten goede komt.

Zelf een betonblok maken
Heb je nu een grote lantaarn, dan kan het zijn dat je zelf aan de slag moet met beton. Afhankelijk van de ondergrond, kun je ervoor kiezen om een gat netjes uit te steken en hier direct de beton in te gieten. Beter is nog om van een paar plankjes een bekisting te maken, dit hoeft niet professioneel te zijn, zolang de beton er niet uitloopt tijdens het storten, is het prima. De kabel(s) kun je eenvoudig door een pvc buis laten lopen, dit moet je doen voor je de beton gaat storten. De gaten voor de montage kun je boren nadat de beton is uitgehard. Je kunt er ook voor kiezen om direct al draadeinden in de beton te gieten, maar dan moet je deze wel op de goede maat vast kunnen zetten, achteraf valt er helaas niet veel meer te corrigeren. In sommige gevallen wordt er een kant-en-klaar ankersetje voor de beton meegeleverd met draadeinden en een afstandhouder wat direct in de beton meegegoten kan worden. Beton in zak koop je bij de bouwmarkt en is niet duur, het maken van de fundatie kost vooral tijd.  

Montage op een harde ondergrond
Je kunt de buitenlamp ook direct op de bestrating of een tegel monteren. In beide gevallen dien je er rekening mee te houden dat bij plaatsing van lantaarns en hoge buitenlampen een hefboom onstaat, waarbij de ondergrond mogelijk onvoldoende stevigheid biedt bij harde wind. Maar je kunt jouw staande buitenlamp ook monteren op een houten vlonder of biels. Ook hierbij zul je zelf moeten beoordelen of de ondergrond voldoende stevig is.

2: Hoe wil je de grondkabels aansluiten op je buitenlamp?
Heb je slechts 1 staande buitenlamp die je wilt aansluiten, dan is dat vrij gemakkelijk. Zorg dat de grondkabel voldoende lengte heeft en minimaal 30 cm boven de grond uitsteekt. Hiermee heb je over het algemeen voldoende lengte om je buitenlamp later eenvoudig aan te sluiten.

Wanneer je meerdere staande buitenlampen wilt gaan aansluiten, kom je voor de keuze te staan of je gaat doorlussen in de buitenlamp of dat je ondergrondse aftakkingen (gietmoffen) gaat maken. In het laatste geval gaat er slechts 1 kabel de lamp in, wat het aansluiten later in de buitenlamp eenvoudiger maakt. In de meeste gevallen wordt er om kosten uit te sparen gekozen voor doorlussen in de voet van de buitenlamp. Je zult wel vooraf moeten bekijken of er voldoende ruimte in de voet van de lamp aanwezig is en of de mogelijk bestaat om meerdere kabels in te voeren. Mocht dat niet het geval zijn, dan zul je alsnog gietmoffen in de grond moeten maken.

3: Het aansluiten van je staande buitenlamp(en)
Nu je weet hoe de bekabeling aangesloten moet worden en de buitenlamp gemonteerd kan worden, is het zaak om de boel aan te gaan sluiten. Raadpleeg hierbij altijd eerst de meegeleverde handleiding. In de meeste gevallen is je 230 volt buitenlamp voorzien van een kroonsteen. In de kroonsteen vind je veelal een bruine, blauwe en groen/gele draad. Bruin en blauw zijn daarbij de 230 volt voeding en geel/groen is de aardedraad. Wanneer je een metalen buitenlamp hebt is de groen/gele draad niet altijd aanwezig, in dat geval zul je ergens onder in de voet een schroefje vinden welke direct met de behuizing verbonden is. Deze schroef herken je aan het aarde symbool. Hier sluit je dan je aarde op aan, in geval van een grondkabel zou dat de aardlitze zijn, deze vind je terug tegen de binnenmantel, onder de stalen omvlechting. 

Tekst gaat verder onder de video


Conclusie
Om jarenlang zorgeloos van je staande buitenlampen te kunnen genieten is het belangrijk dat alle tuinverlichting juist wordt geïnstalleerd. Bespaar niet op de juiste materialen, zorg voor een stevige fundatie en maak gebruik van de juiste grondkabels en voorzie je buitenlampen van energiezuinige led verlichting. Laat je 230 volt buitenlampen installeren door een erkende elektricien en je kunt jarenlang zorgeloos genieten van een sfeervol verlichte tuin.

Ben je nog op zoek naar sfeervolle tuinverlichting of wil je nog inspiratie opdoen?
Bekijk dan eens onze collectie LED Tuinverlichting

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  De Lichthoek     27-01-2019 07:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020