• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Staande buitenlamp vastzetten, grondspie of fundatieblok? Tips

Staande buitenlamp vastzetten, grondspie of fundatieblok? Tips Je hebt mooie buitenlampen gekocht voor in de tuin, maar hoe kun je die nu het beste monteren? Er zijn grondspieën en fundatieblokken, maar wat is nu het meest geschikt? In dit blog zal ik de voor- en nadelen beschrijven, alsmede de alternatieven.

Algemeen:
In algemene zin kunnen staande buitenlampen tot een hoogte van ca. 50 cm zowel op een grondspie alsmede fundatieblok geplaatst worden. Ook de nieuwprijs van beide producten verschilt nauwelijks. In dit geval is het vaak raadzaam om het advies van de leverancier op te volgen, zij kunnen je adviseren wat voor het betreffende product de beste oplossing is.

De grondspie:
De grondspie is een metalen of kunststof pen met een vlakke bovenplaat, welke voorzien is van gaten voor het monteren van de buitenlamp. De buitenlamp wordt hierbij door een bout moer verbinding gemonteerd aan de spie, waarna deze in de grond geprikt kan worden. De spieën zijn in diverse maten leverbaar en geschikt voor lantaarns tot ca. 2,5 meter. Het idee is simpel en ook de plaatsing is relatief eenvoudig. Belangrijk is wel dat de grond voldoende stevigheid biedt aan de grondspie, naarmate de buitenlamp hoger wordt, gaat dit een grotere rol spelen. Als we uitgaan van een 3-lichts lantaarn met een hoogte van ruim 2 meter, dan zorgt dit voor een grote hefboom. Dit zorgt ervoor dat de grondspie iets omgedrukt wordt in de grond bij harde wind, hierdoor onstaat een vrije ruimte tussen de spie en de aarde, welke door de tijd steeds groter wordt. Gevolg zal zijn dat de lantaarn steeds losser komt te staan. Bij een harde grondlaag zal dit overigens niet snel voor problemen zorgen, maar als de ondergrond slap is, dan dient u hier zeker rekening mee te houden.

Voordelen:
+ Eenvoudige montage
+ Licht gewicht

Nadelen:
- Beperkete stabiliteit bij slappe ondergrond
- Bevestigingsmateriaal vaak niet meegeleverd

Het fundatieblok:
Fundatieblokken zijn vrijwel altijd van beton of kunststof en leverbaar in een universele, alsmede kant-en-klare uitvoering. Het kant-en-klare fundatieblok is voorzien van alle schroefgaten en de benodigde doorvoeren, deze moeten bij het universele blok vaak nog zelf geboord worden. Voor het plaatsen van een fundatieblok dient eerst een ruim gat gegraven te worden, waarna de fundatie waterpas en op hoogte gesteld kan worden. Als je nog zand hebt liggen, dan maakt dit het plaatsen en waterpas stellen nog eenvoudiger. Zodra dit gedaan is kan de buitenlamp eenvoudig gemonteerd worden en staat deze als een huis. Het plaatsen van de fundatie zelf zal iets meer tijd in beslag nemen dan de plaatsing van een grondspie. Het fundatieblok heeft als groot voordeel dat deze door zijn hogere eigengewicht beter in staat is om een grotere lantaarn ook op langere termijn op zijn plaats te houden.

Voordelen:
+ Levensduur
+ Ook geschikt voor grotere lantaarns

Nadelen:
- Het gewichtAlternatieven:
In veel gevallen is het ook mogelijk om de buitenlamp op een andere wijze te monteren. Hieronder nog een kleine samenvatting van enkele alternatieven. 

Op de bestrating:
Direct op de bestrating is vaak goed mogelijk, afhankelijk van het type bestrating kun je hier zowel kleine als grote lampen direct op vastschroeven. Bestrating ligt vrijwel altijd onder afschot, hou er dus rekening mee dat de verlichting niet waterpas komt te staan.

Op houten vlonders:
Kleine buitenlampen kunnen direct vastgeschroefd worden op de houten ondergrond, bij hardhout is het wel raadzaam om de schroefgaten even voor te boren. Bij plaatsing van een lantaarnpaal is het verstandiger om de gaten volledig door te boren en deze vast te zetten met een bout/moer verbinding. 

Zelf beton storten:
Voor de handige doe-het-zelver is dit een prima oplossing, zeker wanneer grotere lantaarns geplaatst moeten worden. Bij grotere lantaarns wordt er soms zelfs een ankersetje meegeleverd, deze kan eenvoudig in de zelf te storten beton geplaatst worden. Bij vrijwel iedere bouwmarkt kun je voor weinig geld een zak betonmix kopen, ideaal dus voor de handige doe-het-zelver.

Ongetwijfeld zal ik nog enkele mogelijkheden niet genoemd hebben. Voor iedere buitenlamp zal opnieuw bekeken moeten worden welke manier van plaatsen het meest geschikt is.

In onze collectie vindt u een aantal betonnen en kunststof fundatieblokken. Wanneer u de fundatie koopt in combinatie met een buitenlamp, dan wordt het fundatieblok kant-en-klaar geleverd met voorgeboorde schroefgaten. Voor meer informatie, beschikbaarheid en prijzen gaat u naar de fundatieblokken.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit onderwerp, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  De Lichthoek.nl     08-12-2017 08:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020