• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Tips voor het maken van een lichtplan

Tips voor het maken van een lichtplan Wil je tuinverlichting gaan kopen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Lees dan dit blog, hierin leg ik je uit waar je op moet letten en hoe je een lichtplan voor de tuin in enkele stappen eenvoudig zelf vorm kunt geven. Met dit stappenplan ben je in staat om zelf een tot een sfeervol eindresultaat te komen.

Begin met de basis

Voor het maken van een lichtplan is het handig als je de tuin op schaal tekent op een vel papier. Dan kun je hierna direct beginnen met de basis verlichting, hierbij ga je de functionele buitenlampen intekenen. Bij functionele buitenlampen moet je denken aan verlichting die de veiligheid in je tuin verhoogt, zoals een lamp bij de deur en verlichting bij op- en afstapjes.

Daarnaast is het goed om diepte te creëren in de tuin, dit doe je door verlichting te plaatsen in de uithoeken van je tuin. Dit kun je doen met een staande buitenlamp of lantaarn, maar dit kan ook met een buitenspot die je onder een boom plaatst. 

Sfeerverlichting en overige stroompunten
Los van de functionele verlichting in je tuin, wil je uiteraard ook sfeerverlichting aanbrengen. Dit kun je doen door een fraaie boom of ornament uit te lichten met een tuin- of grondspot. Maar ook een aantal staande buitenlampen langs het terras, voetpad of de oprit kunnen bijdragen aan een sfeervolle tuinverlichting. Neem deze lichtpunten dus ook direct mee in je lichtplan.

Wanneer je de tuinverlichting gaat aanleggen is het raadzaam om ook direct na te denken over eventuele stroompunten in de tuin. Dit kan een stopcontact zijn voor de elektrische barbecue, maar ook het tuinhuis, de vijverpomp en het elektrische hek vragen om een stroomvoorziening. 

De grondkabels intekenen
Nu bekend is waar de tuinverlichting en stopcontacten moeten komen, kun je de grondkabels gaan intekenen. Veelal wordt de grondkabel uit 1 stuk gelegd, hierbij wordt op ieder stroom- en lichtpunt een lusje in de grondkabel gehouden, zonder dat deze al wordt doorgeknipt. Maak tijdens het ingraven ook foto's, op deze manier weet je altijd precies waar je de grondkabel terug kunt vinden. 

Zoek de juiste buitenlampen voor jouw tuin
Buitenlampen zijn er in vele uitvoeringen, belangrijk is dat je iets kiest wat bij jouw tuin past. Bij twijfel begin je alvast met de aankoop en installatie van de lampen waarvan je zeker weet dat ze er moeten komen. Zorg tijdens de aanleg van je tuin dat er voldoende grondkabel wordt aangebracht, op die manier ben je altijd vrij om in de toekomst extra lichtpunten aan je tuinverlichting toe te voegen.

Zorg voor de juiste installatie van je buitenlampen en je kunt vele jaren zorgeloos genieten van een sfeervol verlichte tuin.

Tekst gaat verder onder video...


Mocht je nog inspiratie op willen doen, bekijk dan eens onze collectie energiezuinige LED Tuinverlichting.

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
  De Lichthoek     16-11-2018 14:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020