• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf

Tuinverlichting bedienen, wat zijn de mogelijkheden?

Tuinverlichting bedienen, wat zijn de mogelijkheden? U heeft een prachtige set tuinverlichting gekocht en bent toe aan de installatie, maar hoe gaat u de buitenverlichting bedienen? In dit blog geef ik u een aantal opties, incl. de voor- en nadelen.

1. Handbediende schakelaar:
Dit is de meest eenvoudige oplossing om uw tuinverlichting te bedienen, alleen niet heel praktisch. Met een schakelaar schakelt u zelf de verlichting in op het moment dat u dat wenst en zet u zelf de lampen weer uit. Voordeel van deze schakeling is dat het relatief eenvoudig is te realiseren tegen een zeer geringe prijs.  Wat vaak als nadeel wordt ervaren is dat men vergeet om de tuinverlichting uit te schakelen, hierdoor brandt de verlichting langer dan noodzakelijk en loopt het energieverbruik op. Heeft u slechts 1 of 2 buitenlampen te bedienen, dan is de handschakelaar nog een optie, bij meerdere lampen zou ik zoeken naar een andere mogelijkheid.

2. Schemerschakelaar:
De schemerschakelaar zorgt ervoor dat de tuinverlichting automatisch ingeschakeld wordt zodra het donker wordt en zichzelf weer uitschakeld zodra het buiten weer licht wordt. Dit werkt zeer goed wanneer u buitenlampen heeft die u de hele nacht wilt laten branden, bijvoorbeeld om ongenode gasten af te schrikken of om andere, vaak praktische redenen.

3. Bewegingsmelder:
Bewegingsmelders zijn zeer geschikt voor buitenlampen die alleen hoeven te branden wanneer iemand thuis komt of bij u aan de voordeur staat. De buitenlamp zal aangaan op beweging en zelf uitschakelen na enkele minuten, de tijd is hierbij vaak zelf instelbaar. Bewegingsmelders zijn daarnaast ook zeer effectief om ongewenste bezoekers af te schrikken. Nadeel is dat bewegingsmelders zeer gevoelig kunnen zijn en aangaan bij beweging van bomen, katten, vogels, etc. Het verdient dus de nodige aandacht om de melder op de juiste plek te monteren.

4. Tijdklok:
Met een tijdklok zorgt u ervoor dat de tuinverlichting volledig automatisch werkt. Daarbij zijn de nieuwste tijdklokken zelfs in staat om ook de zomer- en wintertijd zelf aan te passen. De tijdklok heeft echter wel als nadeel dat de inschakeltijd regelmatig -handmatig- aangepast dient te worden.

5. Afstandsbediening of app:
Als u gebruik maakt van een afstandsbediening of app, dan werkt dit beide vrijwel hetzelfde. Om te kunnen schakelen wordt er een module/schakelblok geplaatst in de kabel van de tuinverlichting, deze wordt dan bedient door een afstandsbediening of app op uw tablet of smartphone. Er zijn voor beide varianten diverse systemen op de markt, vergelijk deze goed alvorens over te gaan tot aanschaf. Belangrijk is wel dat de module geplaatst wordt binnen het bereik van de afstandsbediening / wifi, test dit alvorens u alles definitief aansluit.

6. Combinatie van schakelingen kan gunstig uitpakken:
Wanneer u meerdere buitenlampen in uw tuin heeft staan, is het verstandig om na te denken over een combinatie van meerdere schakelingen. Bij grotere installaties kan het gunstig zijn om te kiezen voor een schemerschakelaar plus tijdklok. De schemerschakelaar zal in dit geval de tuinverlichting automatisch iedere dag op het juiste moment inschakelen. De tijdklok zal er vervolgens voor zorgen dat de verlichting uit gaat op de ingestelde tijd en voorkomt daarbij dat de tuinverlichting onnodig blijft branden. Mocht het gewenst zijn om toch nog 1 of 2 lampen door te laten branden de rest van de nacht, dan is dat binnen deze schakeling ook mogelijk. Deze combinatie verloopt volledig automatisch en zorgt daarmee voor het hoogste comfort en zorgt ervoor dat de verlichting nooit langer brandt dan gewenst.

Conclusie:
Er zijn vele mogelijkheden om uw tuinverlichting te bedienen. Bedenk goed wat u zelf wilt en voorkom dat lampen onnodig branden. Uiteraard kan uw elektricien u verder helpen met de realisatie van uw tuinverlichting.

Mocht u aan de hand van dit onderwerp nog vragen hebben, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
 
  De Lichthoek.nl     24-07-2017 19:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & Belgie met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 emailinfo@delichthoek.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© De lichthoek 2020