• Alles over buitenverlichting
  • De leukste blogs
  • Informatie & Inspiratie

Tuinspots

Tuinspots zijn ideaal voor het verlichten van onder andere bomen, struiken, gevels, waterornamenten en beelden. Maar hoe vind je nu de juiste tuinspot voor jouw project? Ga je voor 12 volt of toch liever 230 volt, hoeveel licht heb je dan nodig en als je dan een keuze hebt gemaakt, hoe sluit je de spots dan aan. Lees rustig verder en kom alles te weten over tuinspots.

Wat wil je gaan verlichten?

De eerste vraag is altijd, wat wil je gaan verlichten? Tuinspots zijn zeer geschikt voor het sfeervol uitlichten van bomen, maar ook een waterornament of kunstwerk in de tuin kan je prima verlichten met een spot. Het is hierbij belangrijk om te weten dat een spot, gericht licht geeft. Het is dus geen breedstraler, om je complete tuin in 1x mee te verlichten. Het belangrijkste is om even te kijken wat de afstand tussen de tuinspot en het uit te lichten object is. De afstand die het licht moet afleggen, die heb je straks nodig om de lichtsterkte te kunnen bepalen.  

Richtbare tuinspots 
Het grote voordeel van een tuinspot is dat deze richtbaar is. Nadat je de tuinspot met spie in de grond hebt gedrukt, kun je hem afstellen op het uit te lichten object. Hierbij plaats je de spot altijd tussen het uit te lichten object en de kant vanwaar je erop kijkt. Hierna richt je de spot iets naar het uit te lichten object en dan heb je ook geen kans op verblinding.   

Verhoogde tuinspots voor in je plantenborder
Wil jij jouw nieuwe tuinspot in een begroeide plantenborder zetten, dan zal je spot hoog genoeg moeten staan om zo boven de beplanting uit te kunnen komen. Dit is belangrijk, omdat het licht anders nooit het uit te lichten object kan bereiken. De makkelijkste oplossing is om een tuinspot te kopen die op een hoge voet staat. Alleen is het nadeel dat deze maar zeer beperkt leverbaar zijn. Een andere veelgebruikte oplossing, dat is een hardhouten paaltje. Omdat de plantenborder toch begroeid is, kun je hier vaak heel eenvoudig een hardhouten paaltje in slaan. Deze hou je net onder de bovenkant van de beplanting en dan schroef je daar je tuinspot op. De spie komt dan te vervallen. De meeste tuinspots kun je dus probleemloos op een verhoogd paaltje monteren. Heb je een tuinspot met stekker, dan kan je op dezelfde paal ook direct een stopcontact plaatsen.

Krachtige tuinspots
Wanneer je bijvoorbeeld een mooie boom wilt verlichten, dan is het wel belangrijk dat je daarbij een spot gebruikt die krachtig genoeg is om zijn taak te verrichten. De lichtsterkte staat altijd vermeld op de lichtbron en deze staat aangeduid in Lumen. Hoe meer Lumen, des te krachtiger is de lichtbundel.

Om je een beetje een idee te geven van het aantal Lumen dat je nodig hebt voor het uitlichten van bomen, wil ik je als richtlijn meegeven om 100 Lumen per meter te pakken. Is jouw boom 8 meter hoog en wil je deze volledig uitlichten, dan zal je een spot nodig hebben met een opbrengst van ca. 800 Lumen. Hoeft de boom niet tot in de top uitgelicht worden, dan reken je met 60 Lumen per strekkende meter. In dit geval kom je dan uit op een lichtbron van ca. 480 Lumen voor dezelfde boom. Bedenk dus goed of je echt wilt knallen met het licht of dat een stevig accent al voldoende is.
 
Over het algemeen is een enkele tuinspot voldoende voor het goed uitlichten van de gehele boom. Mocht je nu een zeer brede boom hebben, dan kan het verstandiger zijn om 2 of 3 tuinspots rondom de boom te plaatsen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer een boom midden op een plein of terrein staat.

Warm wit licht of liever een kleurtje
Wanneer je iets wilt uitlichten dan heb je de keuze uit (warm) wit licht of een kleurtje. De meeste mensen kiezen nog altijd voor een tuinspot met warm wit licht. Daarbij is het goed om te weten dat de lichtkleur wordt aangeduid in Kelvin. Hoe lager het getal, des te warmer is het licht. De lichtkleur (Kelvin) staat altijd vermeld op de verpakking van een spot. Heb je een spot met verwisselbare lichtbron, dan kijk je op de verpakking van de lichtbron. In de praktijk wordt 2700 Kelvin als prettig, warm wit licht ervaren. Dit is ook de lichtkleur die we meestal in huis gebruiken. 

Wanneer je liever een tuinspot hebt met een groene, rode, blauwe of oranje lamp, dan kan dat uiteraard ook. Hierbij heb je een 2-tal opties. Of je neemt een tuinspot zonder lichtbron, waarna je er direct een ledlamp in zet met de door jouw gewenste kleur of je kiest voor een RGB tuinspot met instelbare kleur. Dit zijn spots die je middels een app of afstandsbediening zelf kan instellen op iedere gewenste kleur van de regenboog. Belangrijk hierbij is wel dat je veelal via Wifi of Bluetooth moet kunnen communiceren met de tuinspot. Dit kan buiten soms behoorlijk lastig zijn, zeker als de afstanden in de tuin wat groter worden. 

TIP: Veel aanbieders roepen al snel dat iets warm wit is, omdat dit beter verkoopt. Maar 3000 Kelvin of hoger, dat wordt al snel gezien als (kil) wit licht. Kijk dus echt naar het aantal Kelvin en laat je niet misleiden door de mooie teksten. 
  
Waterdichtheid van je tuinspots
Iedere buitenlamp heeft een bepaalde IP-waarde, dat geldt dus ook voor tuinspots. Hoe hoger het getal, des te meer water de spot kan verdragen. De meeste tuinspots zijn IP-44 en dat is ruim voldoende om probleemloos, onbeschut in je tuin te gebruiken. Om je een idee te geven, tuinspots met een IP-waarde van 44 zijn getest op 10 liter water per minuut en dat zal je met het beregenen van de tuin of een hoosbui nooit halen. Tuinspots met een hogere IP-waarde, hebben dus -mijn inziens- geen enkele toegevoegde waarde. 

De zwakste plek van een tuinspot is veelal de kabelinvoer. Als je niet het juiste type snoer gebruikt, dan kan je de duurste spots kopen, maar is de kans op problemen bijzonder groot. Bezuinig dus niet op de installatie, want dat is de zwakste schakel. Om problemen te voorkomen, kun je ook tuinspots met voor gemonteerd snoer kopen, dat geeft direct meer zekerheid. 

Tuinspots op 12, 24 of 230 volt
De meest verkochte tuinspots zijn nog altijd de versies op 230 volt, al dan niet met of zonder snoer en stekker. Deze tuinspots op 230v hebben of een geïntegreerde ledlamp of beschikken over een GU10 fitting, waar je zelf nog een lichtbron in moet plaatsen. Het grote voordeel van de losse lichtbron, dat is dat je zelf alle vrijheid hebt om een lichtbron te kiezen met de juiste lichtkleur en sterkte. Daarnaast heb je ook later nog de mogelijkheid om de lichtbron te vervangen, al zal dat met de huidige ledlampen zelden nodig zijn. 

Behalve de 230v tuinspots, zijn er ook de varianten op 12 en 24 volt. Vaak gaat het hierbij om een plug en play systeem, inclusief transformator, kabel en tuinspots. Het grote voordeel is dat je dit over het algemeen zonder enige kennis kunt aansluiten. Het enigste wat je nodig hebt is een stopcontact om de transformator op aan te sluiten. Op de kabel zitten dan meest al aftakkingen, waar je de spots op kunt aansluiten en op die manier installeer je in een handomdraai al je verlichting. Nadeel is wel dat je vaak gebonden bent aan een systeem, ieder merk heeft zijn eigen connectoren. Ook zijn de onderlinge afstanden tussen de tuinspots vaak beperkt, omdat je gebonden bent aan de lengte van de meegeleverde kabel en aftakkingen. 

Het is overigens een misverstand om te denken dat tuinspots op 12 of 24 volt zuiniger zijn dan die op 230 volt. Dus voor het energieverbruik maakt het niet uit waar je voor kiest. 

Je tuinspots in- en uitschakelen
Wanneer je een plug en play systeem koopt op 12 of 24v, dan zit daar vaak al iets bij om je verlichting automatisch in of uit te laten schakelen. Dit kan een lichtsensor, tijdklok of combinatie van beide zijn. 

Wanneer je een tuinspot op 230 volt hebt, dan zal je zelf voor een schakeling moeten zorgen. Hierbij kan je kiezen voor een handbediende schakelaar, schemerschakelaar, tijdklok, afstandsbediening of app.

Handbediende schakelaar:
In dit geval plaats je een handbediende schakelaar ergens in de tuin, meterkast of woning, waarmee je de tuinspots aan en uit kan zetten. 

Lichtsensor/ schemerschakelaar:
Dit is feitelijk niets anders dan een automatische schakelaar die vanzelf ingeschakeld op het moment dat het donker wordt en weer uitgaat op het moment dat de zon opkomt. Dit verloopt geheel automatisch, wat voor extra comfort zorgt. De schemerschakelaar wordt vaak op de muur van de woning, garage of het tuinhuis geplaatst. 

Tijdklok:
Met een instelbare tijdklok zorg je er ook voor dat de tuinverlichting automatisch in- en uitschakelt. Nadeel is wel dat je met regelmaat de klok moet bijstellen, omdat afhankelijk van het seizoen de dagen langer en weer korter worden.

App of afstandsbediening:
Mogelijk maak je al gebruik van een Smart systeem in huis en in dat geval zou je daar ook je tuinspots op aan kunnen sluiten. De mogelijkheden hiervan verschillen per merk en systeem. Mocht je dit willen, dan raad ik je aan om even zelf uit te zoeken hoe dit voor jouw kan werken.  

Je tuinspots aansluiten en installeren
Wanneer je tuinspots hebt op 12 of 24v, dan wijst het over het algemeen zichzelf en kan je de verlichting veelal zelf installeren aan de hand van de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Heb je tuinspots op 230 volt, dan vind je hieronder wat praktische tips voor de installatie.

Tuinspots zonder snoer of stekker aansluiten:
Wanneer je “kale” tuinspots koopt zonder snoer, dan zal je deze er zelf nog aan moeten zetten. Nu is de kabelinvoer de zwakste schakel, gebruik dus een snoer wat de juiste diameter heeft, zodat je het goed kunt afknellen in de wartel. Op die manier behoudt je tuinspot zijn waterdichtheid. Over het algemeen kun je het beste rubbersnoer gebruiken. Het is niet mogelijk om een installatiekabel of grondkabel rechtstreeks in te voeren, deze krimpen door uitdroging, waardoor je lekkage krijgt na verloop van tijd. Zodra je het snoer hebt gemonteerd, gaat de installatie verder zoals hieronder beschreven.

Tuinspots met snoer en stekker aansluiten:
Je kunt jouw tuinspot met snoer en/of stekker op een 2-tal manieren aansluiten. Je kunt een stopcontact plaatsen in de buurt van je tuinspot en hier de stekker in steken. Hou er dan wel rekening mee dat dit stopcontact geschakeld moet worden, anders branden je tuinspots 24 uur per dag, 7 dagen in de week. 

Je kunt ze ook verbinden met een ondergrondse gietmof, welke na installatie 100% waterdicht is. Het snoer (stekker mag je afknippen) van zowel de tuinspot alsmede de grondkabel komen samen in de lasdoos. Je verbindt de draden met elkaar en dan test je of alles werkt. Daarna giet je de lasdoos af met de meegeleverde 2-componenten hars. Afhankelijk van de temperatuur is dit met ca. 1 dag uitgehard en dan heb je een 100% waterdichte verbinding voor het leven. Deze kan je ingraven, zodat je de lasdoos niet meer ziet.

Je tuinspots doorlussen
De meeste tuinspots hebben slechts 1 kabelinvoer, hierdoor is het niet mogelijk je spots direct met elkaar door te verbinden. Aftakkingen maak je dus altijd middels een lasdoos, waarbij je grondkabel gebruikt voor de tussenstukken en alleen flexibel snoer tussen de tuinspot en lasdoos. Bij ondergrondse verbinden gebruik je dan weer giethars. Wanneer je tuinspots dicht bij elkaar staan, dan kan je natuurlijk wel proberen om er direct 2 aan te sluiten op een enkele lasdoos. Op die manier bespaar je werk en materiaal. 

Tot slot..
Let bij aankoop vooral op de lichtsterkte van de tuinspot en de kleur van het licht. Sluit alles netjes aan zoals het hoort en bezuinig niet op het installatiemateriaal. Op die manier zal je het langste plezier hebben van je nieuwe tuinspots en kan je jarenlang, zorgeloos genieten van een sfeervol verlichte tuin.

Wanneer je op zoek bent naar goede tuinspots voor een nette prijs, kijk dan eens bij bol. Vindt hier het volledige aanbod Tuinspots » 


Wellicht Buitenverlichting
  • 12,5+ Jaar ervaring
  • Voor bedrijf & particulier
  • Levering uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf € 20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard en Overboeking
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@wellicht.com

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Wellicht Buitenverlichting 2024